Dzięki wykonanej analizie
składu ciała metodą bioimpedancji elektrycznej, możesz na bieżąco monitorować postępy swojej diety i treningu. Za pomocą analizy uzyskasz informacje o zmianie składu ciała
(tkanka mięśniowa, tłuszczowa i zawartość wody), która może się zmieniać nawet jeżeli waga ciała pozostaje bez zmian. Jednak przeprowadzając analizę dowiesz się nie tylko o zawartości tkanki tłuszczowej i mięśni ale także o jakości twoich komórek, czy otłuszczeniu narządów wewnętrznych.
Kąt fazowy określa całkowitą jakość komórek oraz ich stosunek w organizmie dzięki czemu daje obraz ogólnego stanu zdrowia. Określany jest na podstawie stosunku masy komórek zdrowych oraz odwodnionych. Niski kąt fazowy oznacza niezdolności komórek do przechowywania energii oraz wskazanie niepoprawnej przepuszczalności błon komórkowych. Niski pomiar może być spowodowany np. występowaniem chorób przewlekłych, nowotworów lub skrajnym wyczerpaniem organizmu.
Ocena poziomu wisceralnej (trzewnej) tkanki tłuszczowej, czyli poziomu otłuszczenia narządów w jamie brzusznej jest znacznie trudniejsza do określenia od tkanki tłuszczowej podskórnej. Otłuszczenie organów wewnętrznych może występować nawet u osób szczupłych, które mogą nie zdawać sobie sprawy z problemu. Nadmiar wisceralnej tkanki tłuszczowej zaburza normalne funkcjonowanie organizmu przyczyniając się do powstawania wielu chorób np. nadciśnienia, chorób serca, cukrzycy typu drugiego i niektórych nowotworów.
Analiza dostarcza także informacji o szacunkowym zwapnieniu kości, wieku metabolicznym oraz typie budowy ciała, czyli stosunku tkanki tłuszczowej do tkanki mięśniowej, który może się zmieniać nawet jeżeli waga ciała pozostaje taka sama.
Indeks masy ciała BMI
Masa tkanki tłuszczowej
Masa tkanki mięśniowej
Wskaźnik trzewnej tkanki tłuszczowej
Całkowita zawartość wody w organizmie
Masa tkanki beztłuszczowej (FFM)
Wiek metaboliczny
Podstawowa przemiana materii - PPM (BMR)
Wskaźnik budowy ciała Physique Rating
Kąt fazowy
Szacunkowe zwapnienie kości
© 2020. Dietetyk kliniczny Anna Kochowska