Niedobory pokarmowe

Dieta mająca na celu uzupełnienie występujących niedoborów pokarmowych. Zawierająca odpowiednie ilości składników pokarmowych dobranych w sposób, który w jak największym stopniu pozwala na ich wchłonięcie przez organizm.

Niedobory pokarmowe mogą być spowodowane zarówno złą dietą, jak i zaburzeniami wchłaniania poszczególnych składników przez organizm, albo negatywnym wpływem przyjmowanych leków lub używek. Istotne jest wczesne działanie i zapobieganie późniejszym poważniejszym problemom, które mogą zostać spowodowane przez niedobory składników odżywczych.

Częste bóle głowy, drżenie powiek, czy nocne skurcze mogą być spowodowane niedoborami witamin i składników mineralnych. Niedobory mogą objawiać się także nadmiernym wypadaniem włosów, rozdwajaniem się paznokci, zmniejszoną odpornością organizmu, spowolnionym gojeniem się ran, przewlekłym zmęczeniem i problemami z koncentracją. Przy niedoborze witaminy A mogą pojawić się zaburzenia widzenia po zmroku, czyli tzw. kurza ślepota. W zależności od rodzaju brakującego składnika i wielkości niedoborów mogą one mieć bardzo poważne konsekwencje, jak np. nieregularne bicie serca, czy nieprawidłowa morfologia krwi.

Długotrwałe niedobory przyczyniają się do powstawania różnorodnych chorób i w znaczny sposób obniżają komfort życia. Niedobory żelaza, kwasu foliowego i witaminy B12 mogą doprowadzić do powstania anemii, czyli zmniejszonej ilości czerwonych krwinek we krwi. Czerwone krwinki odpowiadają za transport tlenu w układzie krwionośnym. Anemia objawia się bladością skóry, osłabieniem, sennością i problemami ze skupieniem. Długotrwałe niedobory wapnia mogą doprowadzić do powstania osteopenii, a następnie osteoporozy. Osteopenia początkowo może przebiegać bezobjawowo, jednak nie należy jej lekceważyć. Zmniejszona gęstość mineralna kości może prowadzić do poważnych konsekwencji w późniejszym życiu, takich jak zwiększone ryzyko złamań i bóle.

Zbilansowana dieta dla osób z niedoborami pokarmowymi lub chorobami powstałymi na skutek tych niedoborów, zawiera odpowiednią ilość składników odżywczych, witamin i minerałów. Produkty są dobrane w taki sposób by jak najbardziej zwiększyć wchłanianie przez organizm brakujących mu składników pożywienia.