Diety eliminacyjne

Prawidłowo zbilansowana dieta wykluczająca produkty lub substancje, na które występuje alergia lub nietolerancja pokarmowa.

Diety eliminacyjne są najczęściej stosowane jako forma leczenia przyczynowego alergii pokarmowych. Z diety należy wykluczyć wszystkie produkty zawierające alergeny, powodujące reakcje alergiczne oraz krzyżowe reakcje alergiczne. Dieta eliminacyjna jest istotna również w nietolerancjach pokarmowych np. nietolerancji laktozy. Dolegliwości ze strony układu pokarmowego występują wtedy po zjedzeniu produktów zawierających duże ilości laktozy. Poziom tolerancji laktozy jest indywidualny i zależny od ilości wytwarzanego przez organizm enzymu laktazy. Niektóre osoby z nietolerancją laktozy mogą spożywać jej niewielką ilość. Nie jest wtedy konieczne wykluczenie wszystkich produktów mlecznych, a jedynie ograniczenie spożycia do produktów zawierających mniejsze ilości laktozy oraz żywności poddanej obróbce zmniejszającej jej ilość.

Celiakia, czyli choroba trzewna jest chorobą w której również niezwykle istotne jest stosowanie diety eliminacyjnej gluten. Nawet niewielkie ilości glutenu powodują niszczenie kosmków jelitowych i dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Każdy chory powinien posiadać wiedzę na temat źródeł występowania glutenu w pożywieniu oraz dokładnie sprawdzać etykiety składu produktów.

Każda dieta eliminacyjna powinna być właściwie zbilansowana pod względem wartości energetycznej i odżywczej oraz dostosowana do aktualnego stanu zdrowia i występujących chorób.