Dietoterapia chorób

Dieta dostosowana do występujących chorób, problemów zdrowotnych i zaleceń lekarza.

Odpowiednio dobrana dieta jest kluczowym elementem leczenia wielu chorób. Dobrze skomponowana dieta wspomaga leczenie farmakologiczne i łagodzi objawy choroby, poprawiając jakość życia. W niektórych chorobach zmiana nawyków żywieniowych pozwala w znaczący sposób wpłynąć na stan zdrowia i zmniejszyć ilość potrzebnych do stosowania leków.

Duże korzyści ze zmiany nawyków żywieniowych można uzyskać między innymi w przypadku występowania niżej wymienionych chorób i dolegliwości. Sposób odżywiania ma także ogromne znaczenie w profilaktyce zdrowotnej i zapobieganiu powstawania wielu chorób.

  • otyłość
  • osteopenia
  • osteoporoza
  • zespół metaboliczny
  • cukrzyca
  • insulinooporność
  • dna moczanowa
  • alergie pokarmowe
  • nietolerancje pokarmowe
  • celiakia
  • menopauza
  • anemia
  • choroby tarczycy
  • niedoczynność tarczycy
  • nadczynność tarczycy
  • choroba  Hashimoto
  • choroba Gravesa-Basedowa
  • choroby nerek
  • kamica nerkowa wapniowa
  • kamica nerkowa fosforanowa
  • przewlekła niewydolność nerek
  • choroby trzustki
  • ostre zapalenie trzustki
  • przewlekłe zapalenie trzustki
  • hipercholesterolemia
  • choroby sercowo-naczyniowe
  • miażdżyca
  • nadciśnienie tętnicze
  • choroby dróg żółciowych
  • kamica woreczka żółciowego
  • resekcja woreczka żółciowego
  • choroby wątroby
  • marskość wątroby
  • ostre zapalenie wątroby
  • przewlekłe zapalenie wątroby
  •  niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby
  • choroby układu pokarmowego
  • nieswoiste zapalenie jelit
  • choroba wrzodowa
  • refluks żołądkowo-przełykowy
  • choroby metaboliczne
  • fenyloketonuria
  • niedobory pokarmowe
  • niedożywienie
  • nowotwory
  • reumatoidalne zapalenie stawów
  • choroba Parkinsona
  • przewlekła obturacyjna choroba płuc