Prawidłowo zbilansowana dieta dla osób wykluczających ze swojego jadłospisu poszczególne produkty pochodzenia zwierzęcego.
Ze względu na wykluczenie z diety
poszczególnych produktów pochodzenia zwierzęcego dieta wegetariańska i jej
odmiany są trudniejsze do zbilansowania od diety osób spożywających te
produkty. Dodatkową trudnością w prawidłowym zbilansowaniu odmian diet
wegetariańskich mogą być występujące choroby. W badaniach naukowych można
zaobserwować pozytywny wpływ diety wegetariańskiej na zdrowie, musi być ona
jednak odpowiednio zbilansowana. Szczególną uwagę należy zwrócić np. na
zawartość w diecie białka i jego aminokwasów oraz witaminy B12, żelaza i
wapnia. Ważna jest nie tylko odpowiednia zawartość tych składników, ale również spożywanie ich w sposób który jak najbardziej ułatwi ich wchłonięcie i wykorzystanie przez organizm. Istotne jest odpowiednie dobieranie produktów już od samego początku
stosowania diety, w celu uniknięcia ewentualnych niedoborów, które mogą wpływać
na pogorszenie stanu zdrowia.
Popularnymi odmianami diety
wegetariańskiej są: dieta semiwegetariańska (pollowegetariańska lub pescawegetariańska),
lakto-owowegetariańska, owowegetariańska, laktowegetariańska i wegańska. Układając
jadłospis biorę pod uwagę indywidualne preferencje i rodzaj wykluczanych z
diety grup produktów pochodzenia zwierzęcego. Jadłospis oraz ewentualna
suplementacja jest dostosowywana indywidualnie do Twoich potrzeb.