Dieta dla osób starszych

Dieta dostosowana do układu pokarmowego osób w wieku starszym oraz występujących w wieku starszym problemów zdrowotnych.

Stan układu pokarmowego osób w wieku starszym ulega pogorszeniu, może się to wiązać z pogorszeniem stanu zdrowia i nieprawidłową pracą przewodu pokarmowego. Dodatkowym utrudnieniem jest częste występowanie u osób w starszym wieku problemów zdrowotnych, chorób dietozależnych oraz przyjmowanie leków, które mogą wpływać na pracę układu pokarmowego. Należy także zwrócić uwagę na interakcje leków z żywnością oraz czynniki wpływające na wchłanianie ich przez organizm. Często występującymi chorobami w starszym wieku są: osteoporoza, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, czy miażdżyca.

Spowolnienie motoryki układu pokarmowego oraz zmniejszona aktywność fizyczna przyczyniają się do zalegania treści pokarmowej w żołądku i występowania zaparć. W połączeniu z postępującym zwiotczeniem mięśni wpływa to na zwiększenie występowania refluksu żołądkowo-przełykowego. Wraz z wiekiem pogorszeniu ulega również praca innych organów biorących udział w procesie trawienia: wątroby, dróg żółciowych, trzustki. Ilość produkowanych przez organizm człowieka enzymów trawiennych zmniejsza się. Wpływa to na upośledzenie wchłaniania składników odżywczych. Zmniejsza się trawienie białek i tłuszczów oraz obniża tolerancja glukozy. Zaburzone jest wchłanianie między innymi żelaza, wapnia i witaminy B12. Wszystkie te zmiany wpływają także na skład znajdującej się w przewodzie pokarmowym mikroflory. Postępująca atrofia kubków smakowych prowadząca do zaburzeń odczuwania smaku i zapachu, może powodować utratę apetytu lub zwiększenie dodawania do potraw soli, cukru, a nawet tłuszczu. Zmniejszone odczuwanie smaku może prowadzić do zmniejszenia zainteresowania jedzeniem, co w połączeniu z wyżej opisanymi problemami, często prowadzi do powstawania niedowagi u osób starszych. Dodatkowym utrudnieniem może być ataksja, czyli problemy z połykaniem oraz choroby zębów i jamy ustnej, prowadzące do występowania braków w uzębieniu. Wymaga to specjalnego przygotowania posiłków i zwrócenia szczególnej uwagi na ich konsystencję. Trudności powoduje także występowanie choroby Parkinsona.

Wszystko to sprawia, że żywienie osób w wieku starszym i podeszłym jest problemem złożonym i wymaga indywidualnego podejścia. Dieta powinna być dopasowana zarówno do stanu układu pokarmowego, jak i występujących chorób. Jednocześnie powinna dostarczać wszystkich potrzebnych składników odżywczych, zapewniając prawidłowe odżywienie organizmu i profilaktykę zdrowotną chorób dietozależnych.