W tym okresie niezwykle ważne jest dostarczenie organizmowi wszystkich składników odżywczych. Niedobory mogą nie tylko pogorszyć stan zdrowia matki, ale także rzutować na późniejsze życie dziecka. Długotrwałe niedobory określonych witamin i minerałów mogą mieć bardzo poważne konsekwencje. Stosowanie popularnych diet i podejrzanych kuracji odchudzających jest niezwykle niebezpieczne. Dieta powinna być zbilansowana i brać pod uwagę niebezpieczeństwa związane ze spożywaniem określonych produktów. Niektóre produkty spożywcze nie są wskazane z uwagi na występowanie ryzyka dla zdrowia dziecka.
Dieta powinna być także dostosowana do występujących u matki chorób. Niektóre nieleczone choroby wpływają nie tylko na pogorszenie zdrowia matki, ale także mogą powodować nieodwracalne wady wrodzone u płodu, np. fenyloketonuria. Dodatkowym utrudnieniem jest pojawianie się u kobiet ciężarnych nadciśnienia lub cukrzycy ciążowej. W tym okresie szczególnie ważne jest by nie bagatelizować wpływu żywienia na te choroby. Częstym problemem jest również występowanie nudności oraz refluksu żołądkowo-przełykowego.
W ciąży i po porodzie, kiedy nasza uwaga skupiona jest na dziecku, nie należy także zapominać o swoim własnym zdrowiu. Do prawidłowego wzrostu dziecka, a następnie do wytworzenia pokarmu, organizm kobiety potrzebuje dużo energii i składników odżywczych. W przypadku kiedy nie są one dostarczone w odpowiedniej ilości, pogorszeniu ulega nie tylko stan zdrowia dziecka, ale także matki.
© 2020. Dietetyk kliniczny Anna Kochowska